július 25 2013

A Nagyerdei Gerundium bemutatta a fejlesztés aktuális állását

Minden projekt életében mérföldkő az első nyilvános megjelenés. A FootballAvatar Core-t fejlesztő SziMe3D Kft. Nagyerdei Gerundium  Munkacsoportjának első nyilvános megjelenéseként éppen ilyen ez a poszt. De mit is takar a FootballAvatar kódnév alatt futó fejlesztés?

A FootballAvatar egy szimuláció alapú döntéstámogató információs rendszer, egy kísérleti fejlesztés keretében megvalósuló újszerű elemző szoftvertermék. Egy olyan információs rendszer, melynek fő újdonságértéke a futball szimulációkra alapozott döntéstámogatás.

Jelen portál a FootballAvatar otthona. A fejlesztési élményeinkről és a rendszer bizonyos komponenseinek kísérleti üzeméről szóló tudósítások fognak itt megjelenni, melyeket annak reményében osztunk meg az érdeklődőkkel, hogy ez a tábor a posztok megjelenésével egyre nagyobbá válik a futballt szeretők és értők, speciálisan a tervezett végfelhasználóink – a szurkolók, az edzők, a tulajdonosok és természetesen a játékosok – körében.

Rúgjuk hát ki a labdát! Ezen mérföldkő keretében a 2013. július 16.-án a Debreceni Egyetem Informatikai Karán (DE IK) tartott projektértekezleten elhangzott előadások címeit villantjuk fel, itt-ott egy kép szerepeltetésével. A továbbiakban a saját élményeink tolmácsolása mellett figyelni fogjuk a kommenteket is, hogy milyen irányokat vesz az érdeklődés.

Jó szurkolást kívánva,
Dr. Bátfai Norbert

A Nagyerdei Gerundium délelőtti előadásai

 1. Halász Béla (SziMe3D Kft., FootballAvatar alprojektvezető): A FootballAvatar alprojekt (időtartam: 2 perc)
 2. Dr. Bátfai Norbert (DE IK, Információ Technológia Tanszék, e. adjunktus; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport, szakmai vezető): A projektértekezlet gerundiumos részének tartalmi felvezetése (időtartam: 2 perc)
 3. Dr. habil. Ispány Márton (DE IK, Információ Technológia Tanszék, e. docens; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport): Csapatindex számolása nyilvános adatok alapján (időtartam: 10 perc)
 4. Dr. Jeszenszky Péter (DE IK, Információ Technológia Tanszék, e. adjunktus; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport): Licenc-mérnökség (időtartam: 5 perc)
 5. Dr. Jeszenszky Péter (DE IK, Információ Technológia Tanszék, e. adjunktus; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport): Az adatokról (időtartam: 5 perc)

A Nagyerdei Gerundium délutáni előadásai és bemutatói a kutatólaborban

 1. Dr. Bátfai Norbert (DE IK, Információ Technológia Tanszék, e. adjunktus; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport, szakmai vezető): A FASC (Football Avatar Simulator Collection) szimulátor kollekció és a SimOA (Simulation Oriented Architecture) felület (időtartam: 15 perc)

  A multi-ágens alapú MABSA-FBA One FC++ referenciacsapat nyomkövető megjelenítőjének 3D-s kiadása

  A multi-ágens alapú MABSA-FBA One FC++ referenciacsapat nyomkövető megjelenítőjének 3D-s kiadása

 2. Mamenyák András (DE IK, mérnök informatikus hallgató; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport, gyakornok): MABSA-TF (Multi-Agent-Based Simulator Architecture–Tunneled Footballers) (időtartam: 5 perc)

  A multi-ágens alapú Tunneled Footballers referenciacsapat nyomkövető megjelenítője

  A multi-ágens alapú Tunneled Footballers referenciacsapat nyomkövető megjelenítője

 3. Kiss Andrea (DE IK; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport, gyakornok): 2D/3D elemző és megjelenítő (időtartam: 5 perc)
 4. Balla Tibor (DE IK, Információ Technológia Tanszék, e. tanársegéd; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport): 3D vizualizációk (időtartam: 5 perc)

  A FootballAvatar rendszer univerzális (taktikai szobai, kispad melletti) megjenelítőjének gombfoci kiadása

  A FootballAvatar rendszer univerzális (taktikai szobai, kispad melletti) megjenelítőjének gombfoci kiadása

 5. Székelyhídi Csaba (DE IK, programtervező informatikus hallgató; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport, gyakornok): A FootballAvatar mobil felülete és mobil 2D-s megjelenítője (időtartam: 5 perc)
 6. Komzsik János (DE IK, mérnök informatikus hallgató; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport, gyakornok): A faó formális és informális kapcsolata a kispaddal (időtartam: 5 perc)

  A kispad elsődleges felületét a táblagépek adják, melyek az olyan alapfunkciókat sem nélkülözik, mint például a klasszikus mágnestábla

  A kispad elsődleges felületét a táblagépek adják, melyek az olyan alapfunkciókat sem nélkülözik, mint például a klasszikus mágnestábla

 7. Bíró Piroska (DE IK, Információ Technológia Tanszék, e. tanársegéd; SziMe3D Kft., Nagyerdei Gerundium Munkacsoport): Match Reporting Tool (időtartam: 5 perc)